Publicitate

Direcţia de Sănătate Publică Alba atrage atenţia celor care se pregătesc să taie porcul, în săptămâna care vine, asupra riscurilor consumului de carne neexaminată de autorităţile sanitar veterinare. Principalul pericol este îmbolnăvirea de Trichineloză, o boală provocată prin infestarea cu Trichinella spiralis, care se transmite la om mai ales prin consumul cărnii de porc. Această boală este asimtomatică la început, dar există şi forme clinice de boală cu evoluție severă care pot cauza moartea prin complicațiile pe care le produc.

Publicitate

[box type=”red” ]Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării ei și de rezistența organismului. Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri vărsături), care apar la 1-2 zile după consumul de carne infestată, febră, edeme faciale însoțite de conjunctivită și  dureri musculare.[/box]

Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de:

1. Consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic

2. Prepararea termică  a cărnii „în sânge” sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, cârnați uscați sau afumați, șuncă.

3. Achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate.

4. Tăierea clandestină a animalelor.

Direcția de Sănătate Publică Alba are mai multe recomandări pentru evitarea pericolului infestării cu acest parazit:

– să controleze trichineloscopic carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau carnea de vânat, în centrele autorizate ale autorităților sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora

– să achiziționeze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar

– să renunțe la obiceiuri culinare riscante: consum de carne/preparate de carne crudă sau insuficient prelucrată termic. Sărarea, afumarea sau uscarea cărnii nu distrug larvele.

[box type=”red” ]Medicii Direcţiei de Sănătate Publică Alba recomandă persoanelor care au consumat carne neexaminată trichineloscopic și care prezintă simptomele menționate să se prezinte la medic.[/box]

sursa foto: taiereaporcului.ro