Pacienţii din judeţul Alba care suferă de diferite afecţiuni la nivelul cavităţii bucale nu vor mai fi nevoiţi să meargă în judeţele apropiate pentru diagnostic şi tratament deoarece în Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia a fost înfiinţat un Compartiment de chirurgie orală și maxilo-facială.

Medicul specialist în chirurgie OMF, Dan Chisnoiu spune că această specializate are un spectru foarte larg, iar pacienţii se adesează cu o patologie vastă, care poate fi diferenţiată în patru ramuri:  infecţioasă, traumatică, tumorală şi malformativă.

„În ceea ce privește latura infecțioasă pot fi tratate cu succes infecţiile capului şi gâtului (abcese, flegmoane);  de asemenea tumorile benigne orale sau faciale îşi găsesc modalităţi de tratament în compartimentul OMF. Și tumorile maligne, pot fi diagnosticate și tratate la Alba Iulia, de altfel sunt înregistrate, în medie, 5-6 astfel de noi cazuri pe lună”, a explicat medicul Dan Chisnoiu.

Specialistul a mai precizat că o mare parte din pacienții care necesită intervenții chirurgicale oro-maxilo-faciale de urgenţă, prezintă traumatisme, apărute, cel mai adesea, în urma unor agresiuni, dar şi în urma accidentelor rutiere, sportive, de munca, etc.

„Traumatismele sunt urgențe și trebuie tratate ca atare, de cele mai multe ori necesitand osteosinteză, care presupune reducerea şi imobilizarea  fragmentelor osoase fracturate cu ajutorul șuruburilor sau a unor plăcuțe metalice. La spitalul din Alba Iulia aceste mijloace mecanice sunt obținute în mare parte prin donație de la o clinică din Germania”, a mai explicat medicul specialist.

Chirurgia Orala si Maxilo-Faciala este o ramură medicală cu un spectru larg, aflată la graniţa dintre chirurgia estetică (corectare cicatrici, extirpare tumori faciale, tratamentul anomaliilor dento-maxilare) , chirurgia ORL (extirparea tumorilor intraorale, nazale, de la nivelul gâtului), chirurgia oncologică (variate tipuri de cancere din sfera maxilo-facială) şi neurochirurgie (traumatisme cranio-faciale).

[box type=”green” ]Pacienţii care prezintă afecţiuni al cavităţii bucale pot solicita medicului de familie trimitere către cabinetul de specialitate OMF, care funcţionează la parterul clădirii principale a Spitalului din Alba Iulia. Consultaţiile de specialitate sunt asigurate de medicul specialist OMF Dan Chisnoiu.[/box]