Permisul de conducere ar putea fi suspendat la acumularea a 45 de puncte, şi nu la 15, cum e în prezent. Comisia juridică din Camera Deputaților a adoptat, marţi, un amendament la OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice în care se mărește cuantumul  în baza căruia să fie suspendat dreptul de a conduce autovehicule.

Publicitate

”Am ridicat acest prag de puncte de suspendare până la 45, pentru că e în natura umană, până la urmă cu toţii greşim, în orice facem. Importat este dacă o facem voit sau nu. Dacă nu o facem cu intenţie şi atunci nu e repetitivă, totuşi conducătorul auto să nu poată fi sancţionat pentru o greşeală, pentru că ştiţi foarte bine, ba mai avem o urgenţă, ba infrastructura nu ne permite, ba suntem în tot felul de timpi în care trebuie să ne încadrăm ca şi şoferi, bineînţeles”, a declarat preşedintele Comisiei juridice, Nicuşor Halici.

Codul Rutier va suferi o modificare foarte importantă, dacă amendamentul va trece de votul Senatului.

Până în prezent suspendarea permisului auto putea fi dispusă, conform Codului rutier, atunci când şoferii săvârşeau contravenţii ce cumulează 15 puncte de penalizare.

Într-un astfel de caz, suspendarea este valabilă timp de 30 de zile, măsura fiind dispusă de către şeful poliţiei rutiere din judeţul în evidenţa căruia se află şoferul. Dacă în 12 luni de la data expirării suspendării conducătorii de autovehicule adună din nou cel puţin 15 puncte de penalizare, suspendarea aplicabilă este dublă: 60 de zile.

Hotărârea de suspendare a permisului este comunicată în maximum zece zile de la data constatării ultimei contravenţii. Apoi, în cel mult cinci zile de la primirea înştiinţării scrise, şoferii trebuie să predea permisul auto la unitatea de poliţie în raza căreia domiciliază, îşi au reşedinţa sau locuiesc, după caz.

În cazul suspendării pentru cumulul de puncte de penalizare, neprezentarea nejustificată a contravenientului la poliţie în intervalul de cinci zile atrage majorarea perioadei de suspendare cu 30 zile.