Sâmbătă 25 aprilie, între 17.30 și 23.30, Primăria Alba Iulia și Clubul de astronomie “Universul de langa noi” sărbătoresc Ziua Internațională a  Astronomiei, în emisfera Nordica. Albaiulienii sunt invitati la o zi de promovare a astronomiei în locuri publice prin prezentări, observații astronomice, demonstrații sau alte activități.

Pe esplanada obeliscului vor fi amplasate 5 telescoape pentru observarea boltei cerești. În plus, la Alba Iulia va fi prezent singurul specialist în cadrane solare din Romania, Dan Uza. Expertul în gnomonică le va explica albaiulienilor, utilizând 200 de cadrane solare de hartie, modul în care se poate măsura timpul, în funcție de razele soarelui. Cadranele solare sunt specifice Transilvaniei, în celelalte părţi ale ţării fiind foarte rar întâlnite. Până la 1900 fiecare sat și oraș din Transilvania avea ora sa proprie, pe care o măsura după soare, iar în Alba Iulia a funcționat cel mai modern observator astronomic din Transilvania secolului XVIII. După această perioadă, a intervenit standardizarea şi introducerea fusurilor orare.

În Alba Iulia pot fi admirate 5 cadrane solare, cele mai usor de observat fiind în curtea Arhiepiscopiei Romano-Catolice (Palatului Episcopal), pe catedrala Sfantul Mihail sau în curtea Institutului Teologic Romano-Catolic. Primăria intenționează să realizeze un circuit turistic dedicat cadranelor solare din oraș.

Prognoza meteo arată că vremea va fi plăcută, dar se anunţă şi ceva nori.

prognoza 25 apr

sursa ilustraţie meteo: meteoblue.com