chef cosmin toma fullAlbaiulianul Cosmin Toma este recunoscut pentru reţetele sale inedite care transpun bucatele tradiţionale în preparate de cinci stele. Ultima ispravă a acestuia au fost trandafirii muraţi, care se pot servi lângă un preparat cu carne. Pentru un meniul echilibrat, Chef Toma recomandă însă carnea doar de două ori pe săptămână. Dacă alegeţi ca una dintre aceste zile să fie duminca, vedeţi câteva ponturi ale aceluiaşi Chef bucătar.

Pentru a prepara o friptură la cuptor cu carne de porc important este ca aceasta să rămână între 6 şi 24 de ore în baiţ

„Pentru carnea de porc eu fac un baiț cu sare, piper roșu și verde, praf de ghimbir, care îi dă o aromă aparte acestei cărni, puțină boia și mentă, care merge foarte bine cu carnea de porc. De asemenea, în baiț adaug și puțin coniac sau vin și un pic de ulei de măsline. Dacă prepar o bucată mai mare, carnea trebuie să rămână în baiț 24 de ore. Dacă este tăiată bucățele ajung și 6 ore în această compoziție. După se așază la cuptor cu un pic de ulei și un pahar de vin alb. Dacă vreau să iasă carnea suculentă acopăr tava cu o folie de copt. Nu este bine să folosim folia de aluminiu”, a spus Chef Toma.

Pentru garnitură maestrul albaiulian a recomandat piure de mazăre verde, sfeclă roșie, țelină sau chiar de cartofi. În toate aceste preparate se pot adăuga plante aromatizante care să adauge savoare.

„Menta, cimbrul sau alte plante aromatice mai deosebite pot fi folosite cu succes pentru garnituri, chiar mai bine decât condimentele”, a mai explicat albaiulianul.

Chef Cosmin Toma s-a remarcat prin încercările sale de a înscrie bucătăria tradițională românească în tendințele gastronomiei actuale.

„Deși sunt bucătari care spun că nu avem o bucătărie tradițională, eu sunt de altă părere, avem preparate care merită să ajungă pe meniurile unor restaurante de cinci stele. Asta e intenția mea, să duc bucătăria românească acolo unde îi e locul. Toate tendințele gastronomice sunt dictate de Franța, care acum impune o prezentare minimalistă și din această cauză produsele noastre trebuie regândite în așa fel încât să poată fi servite pe o astfel de farfurie”, și-a explicat intențiile Chef Cosmin Toma.

 

 

11215151_10206550982967672_1485264108452216502_n

 

trandafiri-la-murat