În România, anul 2017 aduce cea de-a 10-a ediție a Nopții Cercetătorilor. An de an, evenimentul a crescut și s-au alăturat tot mai multe orașe organizatoare. Alba Iulia se numără printre acestea, iar astfel, pe data de 29 septembrie, pasionații de știință sunt așteptați în Cetatea Alba Carolina. 

Publicitate

Ultimele descoperiri ale cercetătorilor locali se vor lăsa admirate de public într-un cadru încărcat de istorie. Pentru că atunci când viitorul se întâlnește cu trecutul se naște o poveste, vizitatorii vor fi introduși pe acest tărâm print-un spectacol de teatru stradal cu temă medievală (Poarta IV a Cetății Alba Carolina) ce începe la ora 17.00.

Pe strada Muzeului se vor găsi ateliere antice în cadrul cărora publicul se va putea bucura de o introducere în meșteșugul prelucrării osului, confecționării încălțămintei antice sau a realizării monetăriei din vremea dacilor și romanilor. Pentru cei visători și cărora le place să se piardă printre stele organizatorii au pregătit un atelier de astronomie.

În cadrul evenimentului vor avea loc jocuri educative extrem de distractive pentru copii. Acestea le vor stimula creativitatea și le vor cataliza curiozitatea și dorința de a învăța lucruri noi. Adulții nu vor fi nici ei neglijați și sunt așteptați să participe la dezbateri și discuții pe teme științifice, iar pentru cei mai îndrăzneți sunt pregătite întâlniri cu cercetătorii care le vor da răspunsurile la întrebările cele mai încuietoare.

De asemenea, vizitatorii vor avea ocazia de a participa la o tombolă cu premii în gadget-uri inteligente.

Organizatori și parteneri locali sunt Muzeul Unirii Alba, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și Consiliul Județean Alba.