Persoanele care doresc să demareze o afacere şi se află la început de drum pot primi finanţare nerambursabilă în valoare de până la 20.000 de euro, în baza unui proiect iniţiat de Camera de Comerţ şi Industrie Braşov şi implementat la nivelul Regiunilor de Dezvoltare Centru şi Nord-Est.

În total, vor fi finanţate 48 de idei de afaceri start-up, în judeţele care compun cele două regiuni, iar 400 de persoane vor urma cursuri de dezvoltare a competențelor antreprenoriale bazate pe inovare. Jumătate dintre aceste persoane vor fi studenţi.

Săptămâna viitoare va avea loc, şi la Alba Iulia, lansarea proiectului „START-UP în doi paşi – educaţie antreprenorială bazată pe inovare şi ajutor de minimis” ID 149776, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritară  3 – „Creșterea adaptabilității lucrătorilor și a întreprinderilor”, Domeniul major de intervenţie 3.1 „Promovarea culturii antreprenoriale”.

Proiectul va fi implementat în perioada februarie 2015 – decembrie 2015, în cadrul unui parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie Bacău, Asociația Happy Moms Brașov și CIT Irecson – Centrul de informare tehnologică SRL București.

Cui se adresează proiectul

Grupul tintă al proiectului  va fi constituit din 400 de persoane cu vârsta peste 18 ani (dintre care 140 de femei),  50% vor fi persoane cu vârsta cuprinsă între 18-25 de ani, înmatriculate în învățământul superior.

Toate persoanele aparținând grupului țintă vor urma cursuri  de dezvoltare a competențelor antreprenoriale bazate pe inovare, vor afla ce este și cum se elaborează un plan de afaceri (teorie și practică), vor beneficia de asistență în cadrul unor centre de sprijin ce vor fi înființate și dezvoltate în cadrul proiectului și vor putea folosi cunoștințele astfel dobândite pentru inițierea unei afaceri și dezvoltarea acesteia, contribuind la creșterea ratei de ocupare în variate sectoare de activitate.

De asemenea, se vor finanța 48 de idei de afaceri start-up (inclusiv prin proiectele  de tip start-up și spin-off inovativ) prin intermediul schemei de ajutor de minimis – cca. 20.000 euro, cel puțin 2 urmând să fie selectate din judetul Alba.

Persoanele interesate să se înscrie în proiect pot participa şi la conferinţa de comunicare a proiectului, a doua de la nivelul Regiunii Centru, ce va avea loc în data de 31 martie 2015, la orele 12:00, la Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia – Amfiteatru A9, str. Gabriel Bethlen nr.5.

Vor fi prezentate obiectivele, activităţile şi oportunităţile pe care le oferă proiectul adresat tinerilor antreprenori.

Pentru ce afaceri poate fi obţinută finanţarea

Schema de minimis se aplică pentru intreprinderi create de persoanele care doresc să iniţieze o activitate independentă, pe baza unui plan de afaceri în unul din domeniile:

  • Turism şi ecoturism
  • Textile şi pielarie
  • Lemn şi mobilă
  • Industrii creative (advertising; arhitectură; arte şi antichităţi; meşteşuguri; design; modă; film, video şi fotografie; software, jocuri şi publishing electronic; muzică şi performing arts; publishing; televiziune şi radio)
  • Industria auto şi componente
  • Tehnologia informaţiilor şi comunicaţiilor
  • Sănătate şi produse farmaceutice
  • Energie şi management de mediu
  • Bioeconomie (silvicultură, agricultură), biofarmaceutică şi biotehnologii (Nu se vor acorda ajutoare în domeniul agriculturii pentru producţia primară de produse agricole
  • Procesarea alimentelor şi a băuturilor

Fiecare afacere va trebui să ducă la crearea a cel puţin două locuri de muncă.

Mai multe detalii despre proiect puteţi găsi AICI.