O mulțime de părinți din Alba Iulia sunt în alertă după ce, în această săptămână, 10 din 30 de preșcolari ai grădiniței „Grof Majlath Gusztav Karoly” au fost diagnosticați cu boala Gură-Mână-Picior (sau Mână-Gură-Picior) și au fost trimiși acasă.

Ce este boala gură-mână-picior și cum se transmite

Deosebit de contagioasă, maladia este cauzată de virusul Coxsackie A 16, clasat în familia nonpolio enterovirusuri.

Virusul se transmite mai ales la copiii cu vârste de până la 10 ani, imunitatea la tulpină crescând odată cu vârsta. Transmiterea se produce în special pe cale orală (de exemplu prin tuse, strănut și așa mai departe). Virusul supraviețuiește și poate fi contactat inclusiv prin folosirea unor obiecte la comun (veselă, jucării).

Simptomele gură-mână-picior

Odată contactat, virusul are o perioadă de incubație de la 3 la 7 zile, perioadă în care este deja contagios și se poate transmite la alți copii sau indivizi.

Boala debutează furtunos, cu următoarele simptome:

 • apatie, iritabilitate
 • febră mare care poate să ajungă și la 40 de grade Celsius
 • vezicule pe interiorul obrajilor, pe limbă, în cerul gurii și în general în zona bucală
 • dureri în gât
 • lipsa poftei de mâncare (datorită leziunilor bucale)
 • deshidratare (tot din cauză că pacientul are o stare de disconfort accentuat în cavitatea bucală, refuzând chiar și lichidele)
 • după 2-3 zile, apar erupții în jurul buzelor, în palme și pe tălpi, de obicei în această ordine (de unde și numele gură-mână-picior).

Diagnosticarea

Deși boala prezintă câteva simptome clar definite, aceasta poate fi confundată cu alergii sau cu alte maladii, ca de exemplu varicela. De aceea, este foarte important ca un copil suspect să fie consultat de un medic pediatru încă de la apariția primelor simptome.

Pe lângă manifestările clinice, virusul poate fi depistat în materia fecală.

Tratamentul bolii gură-mână-picior

Boala nu are un tratament propriu, organismul copilului se vindecă singur în termen de 7-10 zile de la debut, grație sistemului imunitar care învață să combată virusul. În urma vindecării, corpul rămâne cu antiviruși, reapariția bolii fiind extrem de rară și, de regulă, provocată de alte tulpini din aceeași grupă de viruși.

ATENȚIE: Izolarea la domiciliu este foarte importantă, pentru a nu îmbolnăvi și alți copii!

Totuși, se pot folosi anumite medicamente pentru reducerea simptomelor și a disconfortului fizic:

 • paracetamol (ibuprofen) pentru scăderea febrei
 • soluții cu glicerină și anestezină sau lidocaină pentru calmarea durerilor în zona gurii. În soluție se poate adăuga și aciclovir
 • spray-uri antiinflamatoare, pastile anestezice (Tantum Verde)
 • antibioticele sunt contraindicate!

Măsuri preventive

Igiena personală este foarte importantă în prevenirea bolii gură-mână-picior. Medicii recomandă spălarea pe mâini în mod frecvent, spălarea și dezinfectarea jucăriilor, utilizarea strictă a obiectelor personale (veselă, periuță de dinți, foarfece, unghieră și așa mai departe).

Bine de știut

Uneori, mai ales în cazul copiilor cu vârstă foarte fragedă, boala poate produce anumite complicații precum hipertensiunea craniană, meningita virală sau  encefalita, caz în care se impune în mod imperativ asistența medicală de specialitate din partea pediatrilor.

Părinții ai căror copii au traversat un episod de gură-mână-picior sunt sfătuiți să urmărească diverse manifestări și după trecerea bolii.

Trebuie consultat doctorul în cazul în care copilul acuză dureri puternice în piept, dureri în zona abdominală, prezintă o moleșeală sau slăbiciune pronunțată, spune că nu-i mai ajunge aerul, respiră greu, rapid, după activități fizice banale, dureri de cap, greață, încordarea mușchilor gâtului, convulsii, tulburări de vedere. Toate aceste simptome pot dezvălui o complicație și reprezintă boli foarte periculoase pentru copii, așa că nu amânați consultațiile.