Venirea sezonului rece îi obligă pe șoferi să își echipeze mașinile cu cauciucuri de iarnă, potrivit OG 5/2011. Deși actul normativ nu prevede explicit data la care anvelopele trebuie schimbate, polițiștii vă pot amenda oricând, chiar dacă ați avut doar ghinionul să apară poleiul, după o noapte cu minime negative. Din acest motiv, luna noiembrie nu trebuie să vă prindă mașinile cu cauciucurile de peste vară, mai ales că minimele negative vor deveni firești.

Publicitate

Ordonanța spune că autoturismele trebuie să fie dotate corespunzător atunci când circulați pe drumurile acoperite cu zăpadă, polei sau gheață.

Atenție! Dotate corespunzător înseamnă, din punctul de vedere al Poliției Rutiere, că mașinile trebuie să aibă cauciucuri pe care sa fie inscripționate clar inițialele M și S, de la ”mud” (noroi) și ”snow” (zăpadă). Dacă aceste inițiale nu apar, cauciucurile nu sunt acceptate ca fiind ”corespunzătoare” de către polițiști, chiar dacă sunt marcate ”all seasons”, ”4S” (care înseamnă 4 sezoane), ”mountain” sau chiar ”winter”.

Dacă nu ați schimbat încă anvelopele mașinii ar fi bine să o faceți cât mai curând, deoarece amenzile sunt atât de mari încât banii pentru o singură sancțiune ajung pentru un set de cauciucuri – e drept, reșapate – și mai rămân și pentru antigel sau alte ”necesități” de iarnă ale mașinii. Sancțiunile sunt de la 9 la 20 de puncte amendă, adică între 720 și 1600 lei. În plus, polițistul vă poate și ridica certificatul de înmatriculare al autoturismului, până când schimbați cauciucurile.

 [box type=”blue” ]Dacă achiziționați cauciucuri reșapate, păstrați bonul. În baza acestuia, anvelopele pot fi schimbate în cazul în care prezintă defecte sau nu pot fi echilibrate.[/box]