Mămicile care au copii mai mici de doi ani ştiu că trebuie să dea copilului zilnic două picături de vitamina D3 sau de vigantol. Medicii recomandă însă continuarea administrării acestei vitamine şi după această vârstă, şi chiar copiilor mai mari, până la şapte ani, pe perioada rece, în lunile care conţin în denumirea lor litera „r”.

Până de curând se considera că acestă vitamină are un rol important doar în reglarea mecanismului fosfo-calcic. Studiile din ultimele două decenii au demonstrat însă că această vitamină este foarte importantă în modularea imunității deoarece crește capacitatea organismului de a lupta cu microbii și virușii.

Medicii specialiști au constatat că vitamina D3 are legătură și cu unele boli cronice, cu forța musculară redusă, unele forme de cancer și chiar poate întârzia apariția unor boli autoimune.

„Vitamina D3 este recomandată în special copiilor care suferă de rahitism, deoarece aceasta ajută la absobția calciului în organism și cotribuie la menținerea rezistenței oaselor. Această vitamină se găsește în anumite alimente, ouă, pește, dar corpul reușește destul de greu să o utilizeze din aceste produse. În cea mai mai mare parte corpul sintetizează vitaminele D cutanat, prin expunerea la soare. Pe perioada rece însă această expunere este mult mai mică și din această cauză trebuie administrată Vitamina D3 sau Vigantolul, așa cum este cunoscut de multe mame, sub formă de picături”, a explicat medicul rezident pediatru Luiza Istrătescu.

[box type=”green” ]Doza recomandată pentru copiii de până la doi ani este de două picături pe zi, iar pentru copiii mai mari, cu vârsta de trei până la șapte ani doza poate fi mărită, dar fără a se exagera, de la trei la cinci picături pe zi, după o discuție cu meciul de familie sau medicul pediatru.[/box]

Atât vitamina D3 cât și Vigantolul nu au nici un gust și pot fi amestecate fie în mâncarea copilului, fie puse direct în guriță.