Calitatea apei de izvor, în județul Alba a scăzut semnificativ, conform analizelor efectuate de laboratorul Direcției Publice de Sănătate în acest an. Tot mai multe surse de apă sunt eliminate de pe lista izvoarelor cu apă potabilă din cauza unui element chimic care nu este identificabil ( nu schimbă culoarea apei și nici gustul acesteia) – azotatul , care rezultă din nitrați.

Publicitate

Orice materie organică se descompune, prima dată, în câteva zile, în amoniac. Amoniacul se descompune, pe parcursul a câteva luni de zile, în nitriți și apoi în nitrați. Nitrat înseamnă poluare biologică veche, în timp. Poluarea sursei de apă poate ajunge prin intermediul solului, iar în sol poate ajunge atât prin depozite atmosferice cât și din ape de șiroire sau deversări.

În zona Munților Apuseni, acolo unde apa era bună, situația s-a înrăutățit semnificativ la nivel microbiologic. Interpretând rezultatele analizelor, medicii în igienă din cadrul DSP au ajuns la concluzia că există o poluare fecaloid-menajeră de natură umană în foarte multe locuri. Cauzele acestei poluări sunt , printre altele , construirea neregulamentară a foselor septice,  folosirea îngrășământului de orice natură în agricultură și deversarea apei de uz menajer.

Acești nitrați nu modifică gustul sau mirosul apei, modifică doar starea de sănătate a consumatorului.

”Consumul de apă cu nitrați are efecte foarte grave. La copiii mici, de până într-un an, cauzează o boală care se numește methemoglobinemie, o cianoză infantilă, o intoxicație a sângelui care poată să ducă și la deces. În ceea ce privește consumul de apă cu nitrați la adulți, sunt tot mai multe cercetări care conferă acestora un posibil efect cancerigen ( stomac, intestin)” a explicat Văcaru Ileana, medic primar igienă în cadrul DSP Alba.

Nici în municipiul Alba Iulia situația nu este printre cele mai fericite : ”Singurul izvor bun cu apă potabilă este cel din Bărăbanț, dar și acela este aproape la limită cu parametrul nitrați ( maximul este de 50mg/l, iar izvorul are acum 46 mg/l). Cel din Tolstoi și cel din Micești, de pe strada Scărișoara, au nitrați de două ori și jumătate peste parametri normali, deci conțin elemente toxice și nu sunt surse de apă potabilă ” a mai adăugat medicul primar în igienă din cadrul DSP Alba.

Spre deosebire de situația din Apuseni, Valea Sebeșului se prezintă mult mai bine după opinia DSP Alba având o sursă bună de apă potabilă, râul Sibișeni.

După analiza izvoarelor, DSP Alba sesizează primăriile localităților unde s-au găsit probleme și recomandă măsuri de dezinfecție sau închiderea izvorului.

Dezinfecția  un procedeu complex, condiția constructivă a izvorului trebuie să aibă un mic rezervor de înmagazinare. Înainte de a se face dezinfecția trebuie eliminate toate sursele de poluare (elemente din amonte care pot fi o sursă de poluare continuă). După aceea se spală rezervorul și se introduc substanțele dezinfectante.

În concluzie, oamenii trebuie să fie atenți de unde se aprovizionează cu apă potabilă și să nu ignore avertismentele scrise pe care le găsesc.