În această dimineață, premierul Victor Ponta a anunțat că demisionează! Hotărârea lui vine după ce ieri seară, în București, au ieșit pe străzi 25.000 de oameni care i-au cerut să plece de la guvernare. Oamenii l-au considerat pe Ponta, alături de alți lideri politici precum Gabriel Oprea, Cristian Popescu Piedone, Raed Arafat și așa mai departe, vinovat moral pentru că au girat un sistem corupt care a dus la moartea celor 32 de oameni arși de vii în Club Colectiv.

Ponta și-a anunțat demisia într-o conferință de presă organizată la Palatul Victoria, lăsând un avertisment pentru succesorii săi și pentru clasa politică în general: „Cine va specula politic suferința oamenilor va plăti un preț scump”.

Odată cu Ponta, cade întregul Guvern, astfel că și Gabriel Oprea și-a pierdut postul de ministru de Interne și vicepremier. Oprea s-a aflat de săptămâni întregi în vizorul poporului pentru presupuse abuzuri în serviciu, atrăgându-și ura oamenilor mai întâi prin accidentul în care a murit polițistul Bogdan Cosmin Gigină, după care prin aviditatea de a da declarații și de a ieși în evidență cu o imagine de salvator în cazul incendiului de la Colectiv.

Următorul eveniment politic se va petrece azi la amiază, când președintele Klaus Iohannis va desemna un premier interimar. Umează apoi o perioadă de consultări politice în urma cărora tot Iohannis va trebui să numească un nou priministru, iar noul guvern ar urma să fie votat de Parlament. Dacă nu se ajunge la un consens, după două propuneri respinse, Iohannis va avea posibilitatea să dizolve Parlamentul.

UPDATE: Si-a dat demisia si Cristian Popescu Piedone

Intr-un comunicat de presa remis in jurul orei 12:30, primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, anunță că și-a dat și el demisia, așa cum i s-a solicitat pe toate căile de către locuitorii sectorului său și nu numai. Iată o parte din comunicatul său:

„După toate reacțiile din ultimele zile, după emoția și furia total justificate și exprimate în spațiul public în căutarea vinovaților, după miting-ul de ieri din Capitală în care mii de bucureșteni mi-au cerut demisia, am avut timp să reflectez și am ajuns la următoarea concluzie:

Îmi prezint astăzi demisia de Primar al Sectorului 4, în semn de respect față de victimele tragediei și sper ca vidul legislativ și carențele administrative să tragă un semnal de alarmă, de la cel mai simplu funcționar, până la cel mai înalt for legislativ.

Poate că atunci când mii de oameni ies în stradă să-ți ceară să pleci și alte mii cer același lucru pe rețelele de socializare, e bine uneori să asculți.

Îmi asum această vină morală, cât despre cea legală, voi lăsa Justiția să își spună cuvântul.”

Euforie pe rețelele de socializare și în mediul public

În țară, vestea demiterii lui Ponta s-a răspândit extrem de rapid. În câteva minute, Facebook și Twitter erau pline de mesaje care anunțau evenimentul, dar și de încurajări pentru președintele Iohannis de a desemna propriul său Guvern.

„Sunt un sceptic, dar chiar și eu cred că de data aceasta se va schimba ceva în țară. Din 1989 nu am văzut o asemenea mobilizare și determinare a poporului”, a spus și renumitul ziarist Cristian Tudor Popescu pentru Europa FM, fiind doar unul dintre cei mai vocali lideri de opinie care gândește în asemenea fel.

Putem spune că Iohannis are în acest moment pâinea și cuțitul și are șansa, poate unică, să își formeze guvernul propriu și să devină președintele pe care l-au așteptat milioane de români.