colectiv incendiu
Momentul in care izbucneste incendiul a devenit viral pe Facebook.

UPDATE 9:00: Secretarul de stat, Raed Arafat, a precizat într-o declarație de presă: „Clubul Colectiv nu figurează cu nicio autorizație ISU pentru activitățile care se desfășurau acolo”. Cu toate acestea, multiple alte surse media au venit imediat cu corectări, inclusiv Digi24: „Firma avea autorizaţie de funcţionare pentru spectacole cu materiale pirotehnice din grupal I, cele mai slabe, mai puţin periculoase şi mai puţin spectaculoase, pentru spectacole în interor. Astfel, nu ar fi fost necesară o astfel de solicitare de la ISU pentru un eveniment de tipul celui de aseară, dar anchetatorii caută probe dacă nu cumva societatea a folosit materiale pirotehnice din grupele superioare, care ar fi avut nevoie de autorizaţii suplimentare, ce ar fi presupus o solicitare către municipalitate, apoi către poliţie şi apoi către ISU. ISU ar fi trebuit să verifice spaţiul şi apoi să decidă dacă emit sau nu această autorizaţie”.

UPDATE 8:45: În memoria victimelor, a fost decretată stare de doliu național pentru trei zile.

UPDATE 8:00: Autoritățile confirmă până acum un număr de 27 de decese. Alți 146 de tineri au fost internați în spitalele din București cu arsuri pe diferite zone ale corpului. Printre victime se numără chiar și copii cu vârste de sub 14 ani!

În acest moment, mai sunt 17 cadavre neidentificate și 5 răniți necunoscuți. Inspectoratul de Urgență a pus la dispoziție noi numere de telefon pentru cei care pot furniza date pentru identificarea victimelor încă necunoscute sau pentru cei care își caută cunoștințele:

021.206.92.91; 021.313.06.05; 021.206.92.83; 021.264.87.04; 021.264.85.25; 021.206.93.75; 021.312.25.47

Guvernul a avut o întrunire de urgență la ora 7:00 și urmează la 12:30 o ședință specială cu toți miniștrii.

__________________

Tragedie în București! Peste 150 de victime au ajuns în această noapte la spitalele de urgență după ce un incendiu a izbucnit în clubul Colectiv din centrul capitalei, un local construit într-o veche fabrică dezafectată.

Sunt deja confirmate 26 de decese, alți zeci de oameni se află pe mesele de operații cu diagnostic rezervat, iar secretarul general în situații de urgență, Raed Arafat, a declanșat planul roșu: „acest plan este aplicat dacă accidentul are mai multe victime decât capacitatea normală de interacțiune a urgențelor”. Asta înseamnă că au fost chemate la muncă toate cadrele medicale ale spitalelor de urgență, au fost centralizate toate aparatele de importanță vitală, dar și alte măsuri care cresc eficiența intervențiilor medicale.

Inspectoratul de Urgență a pus deja la dispoziție numărul de telefon 021 206 92 91, la care persoanele îngrijorate de starea cunoștințelor lor aflate în București pot să sune și să se intereseze de detalii.

Președintele Klaus Iohannis a și reacționat, postând un mesaj oficial pe pagina sa de Facebook: “Sunt cutremurat și profund îndurerat de tragicul eveniment care s-a produs în această seară în centrul Capitalei. Este un moment foarte trist pentru noi toți, pentru națiunea noastră și pentru mine personal. În aceste momente dureroase, îmi exprim întreaga compasiune și solidaritate față de familiile celor afectați de această tragedie. Totodată, asigur familiile afectate de acest eveniment zguduitor de întregul sprijin al celor implicați în operațiunile de salvare și îi rog să aibă încredere că instituțiile responsabile depun toate eforturile pentru ca efectele catastrofei să fie cât mai limitate. Vă chem pe toți să fim alături de familiile îndurerate și să dăm dovadă de solidaritate și de compasiune”. De asemenea, surse neoficiale susțin că Iohannis va declara doliul național în următoarea perioadă.

 

Filmul evenimentelor

Chiar dacă nu există încă o variantă oficială confirmată de autorități, televiziunile prezente la fața locului au construit un scenariu probabil. Incendiul se pare că a pornit de la un joc de artificii. Spațiul închis, relativ mic și antifonat cu bureți, nu era recomandat pentru show-uri pirotehnice. Cu toate acestea, lansarea unui album al formației Goodbye To Gravity a inclus o mulțime de asemenea elemente, artificiile fiind un laitmotiv al spectacolului, așa cum se anunțase încă de la începutul săptămânii: „Goodbye To Gravity lansează noul album ‘Mantras of War’ vineri, 30 octombrie, cu un spectacol inedit. Concertul va beneficia de un show de lumini customizat, precum și de efecte pirotehnice și decoruri special create pentru a reda atmosfera SF a artwork-ului. Nu vor lipsi invitați speciali, un after-party de Halloween marca GTG și multe alte surprize!”

gtg
Anuntul concertului

Astfel, la un moment dat bureții de pe pereți s-au aprins, focul s-a extins foarte rapid și ieșirea clubului a fost insuficient de mare pentru valul de aproape 500 de oameni captivi în clădire.