Persoanele diagnosticate cu tuberculoză vor beneficia de concediu și de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, până la vindecare, a decis, ieri, Camera Deputaţilor.

Potrivit raportului Comisiei pentru sănătate, proiectul prevede ca persoanele diagnosticate cu tuberculoză, asigurate în cadrul sistemului public de asigurări de sănătate, au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără condiţii de stagiu de cotizare, pe toată perioada de tratament, până la vindecare.

Până în prezent, bolnavii de TBC aveau dreptul la un an, maxim un an și jumătate de concediu.

Proiectul prevede că toţi furnizorii de servicii medicale au obligaţia de a depista semnele şi simptomele îmbolnăvirii de tuberculoză la pacienţii care se prezintă la consultaţie şi de a prezenta cazurile suspecte la dispensarul de pneumoftiziologie teritorial, pentru stabilirea diagnosticului. De asemenea, toţi furnizorii de servicii medicale au obligaţia de a înştiinţa în scris dispensarul de pneumoftiziologie teritorial, în cazul existenţei unei suspiciuni de tuberculoză la o persoană.

Tuberculoza (TB) este o boală infecto-contagioasă larg răspândită în întreaga lume, cauzată de bacilul Koch. Reprezintă o cauză majoră de deces la nivel mondial și constituie o importantă problemă de sănatate publică.

Principala cale de transmitere a bolii este cea aeriană. Simptomele sunt : tuse persistentă ințial seacă, ulterior productive, oboseală acentuată, scădere în greutate, pierderea poftei de mâncare, febra prelungită, tuse cu sânge și transpirații nocturne.

Tratamentul, în funcție de evoluția bolii, poate dura de la 6 la 8 luni. În cazul formelor grave de tuberculoză, rezistentă la tratament, vindecarea poate dura chiar 2-3 ani.