Jandarmii au primit noi competenţe, în urma modificării şi completării Codului Silvic prin legea  nr.133/2015, având acum dreptul de a constata infracţiuni silvice şi de a efectua controlul circulaţiei materialelor lemnoase. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Alba, Cosmin Jurcoveţ.

Acesta a reamintit că materialele lemnoase, indiferent de provenienţa lor, se transportă numai însoţite de documente specifice de transport, din care să rezulte cu certitudine legalitatea provenienţei acestora.

“Materialele lemnoase găsite în circulaţie fără documentele specifice de transport, cu documente de transport a căror valabilitate a expirat sau care nu au înscrisă provenienţa legală se confiscă şi se valorifică potrivit legii.

De asemenea, prin legea nr. 149/2015 a fost modificată şi completată legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, lucrătorii Jandarmeriei Române fiind abilitaţi, începând cu data de 24 iulie a.c., să constate faptele ce constituie infracţiuni şi contravenţii în domeniul cinegetic.

În executarea atribuţiilor prevăzute de lege, jandarmii vor coopera cu lucrătorii silvici şi cu  personalul cu atribuţii în domeniul cinegetic.

Jandarmii din judeţul Alba au efectuat activităţi de pregătire specifică împreună cu instituţii care gestionează fondul cinegetic şi silvic, fiind discutate particularităţile privind constatarea infracţiunilor şi contravenţiilor la regimul silvic”, a precizat Cosmin Jurcoveţ.