O echipă coordonată de Prefectura Alba, din care fac parte reprezentanţi ai mai multor instituţii cu rol de control, a descins din nou la căminele de bătrâni ale Fundaţiei Congregaţiei „Sfântul Iosif“ din Alba Iulia. Presa nu a avut acces deoarece, vezi Doamne, face “reclamă negativă”… Adică putem să avem gunoiul cât casa, dar dacă îl ascundem bine putem să pretindem că suntem un exemplu de curăţenie. Din nefericire, acesta este unul din cele mai puţin grave aspecte.

De-a dreptul îngrijorătoare este dubla măsură cu care autorităţile lucrează. Toate aceste controale par a nu fi decât praf în ochi şi o modalitate de a obţine vizibilitate pe spatele unor sărmani bătrâni, atâta timp cât se pare că singurul rezultat a fost ceva mai multă curăţenie şi mai multă ordine în hârtii. Că e mai curat ne spun cei de la prefectură, deoarece alţii nu sunt lăsaţi să intre şi să se convingă. Reprezentanţii Fundaţiei Congregaţiei „Sfântul Iosif“ din Alba Iulia au primit până acum: avertismente la primul control, amenzi de 7.400 lei la al doilea control şi un fel de dojană, ieri, la ultimul control.

Membrii comisiei au fost, evident, luaţi de fraieri, iar dacă ei se împacă cu asta nu înţelegem de ce se aşteaptă să înghiţim toţi găluşca. Cum altfel să interpretăm faptul că, deşi au găsit circa 200 de kilograme de carne şi produse lactate expirate, unele de doi ani, ei ne lasă să înţelegem că i-au crezut pe reprezentanţii congregaţiei când au spus că acelea nu erau pentru bătrâni, ci pentru consumul personalului. Serios? Şi dacă ar fi aşa, personalul nu este format tot din oameni? Oamenii aceia nu trebuie protejaţi în nici un fel? Cum poţi să pleci liniştit acasă când ştii că acele produse vor fi consumate de semeni de-ai tăi, indiferent că sunt din personal sau dintre asistaţi?

Nu ţinem ca acele cămine să fie închise, deoarece orice activitate de acest gen este binevenită, dar trebuie să existe condiţii decente de trai şi respect atât pentru beneficiari cât şi pentru personal. Ne este greu să înţelegem de ce, cel puţin unul din cele trei cămine încă mai este deschis, în condiţiile în care acesta nu avea autorizaţie de funcţionare, lucru constatat încă de la primul control.

Revoltător este modul în care autorităţile interpretează legile în funcţie de cei cărora le aplică. Un bar fără autorizaţie de funcţionare, chiar dacă nu serveşte mâncare, este închis imediat. Aici, unde este vorba depre locul în care nişte vârstnici îşi duc toată viaţa, nu s-a întâmplat mai nimic, deşi sancţiunile ar fi trebuit să fie maxime, fiind vorba despre sănătatea unor oameni.

O persoană fizică autorizată care are un singur om “la negru” primeşte pe loc amendă de 10.000 de lei (amendă care se înmulţeşte cu numărul de persoane găsite lucrând fără forme legale), fără avertisment sau termen de intrare în legalitate. Aici, după avertismente care nu au fost luate prea mult în seamă, amenzile a totalizat 7.400 lei, adică aproximativ 100 de lei pentru fiecare bătrân căruia i-a fost pusă în pericol sănătatea din cauza mizeriei şi a hranei preparate în condiţii improprii şi, posibil, din alimente expirate.

Până când nu vom vedea că motivul pentru care nu se mai dau amenzi este acela că acei oameni trăiesc în condiţii cel puţin apropiate de cele asigurate bătrânilor de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia, nu vom crede că aceste controale sunt mai mult decât un show mediatic care poate îndrepta temporar o problemă, dar cu siguranţă nu o vor rezolva!