Persoanele interesate de modul în care se desfășoară actul de justiție pot participa, astăzi, la evenimentul „Ziua Porților Deschise”, organizat de Curtea de Apel Iulia. Acțiunea, care are ca scop asigurarea transparenţei actului de justiţie şi familiarizarea publicului cu aspectele specifice activităţii de judecată, se va desfășura la sediul instituției din  Alba Iulia, între orele 8.00-16.00.

Potrivit reprezentanților Curții de Apel Alba Iulia agenda manifestării cuprinde în principal vizitarea compartimentelor din structura instanţei, prezentarea şi utilizarea echipamentelor electronice de tip info-chioşc destinate justiţiabililor, informarea celor interesaţi cu privire la circuitul dosarelor, la modalitatea de accesare şi aflare a soluţiilor dosarelor aflate pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia. De asemenea, vor fi prezentate și alte informaţii utile puse la dispoziţie pe site-ul Curţii de Apel Alba Iulia și vor fi puse la dispoziția celor interesați broșuri informative.

„Curtea de Apel Alba Iulia invită elevi, studenţi, justiţiabili, reprezentanţi ai societăţii civile, jurnalişti şi pe toţi cei interesaţi să afle mai multe informaţii despre circuitul unui dosar şi etapele procesuale ce se parcurg până la soluţionarea unei cauze, despre condiţiile în care lucrează judecătorii şi personalul auxiliar, să participe la „Ziua uşilor deschise”.

Această acţiune este organizată cu ocazia „Zilei europene a justiţiei civile” ce se sărbătoreşte în fiecare an în 25 octombrie în întreaga Europă, iniţiativă comună a Consiliului Europei şi a Comisiei Europene, eveniment prin care justiţia civilă este adusă în atenţia publicului european.

Scopul celebrării acestei zile este acela de a apropia justiţia de cetăţeni, de a-i ajuta să fie mai bine informaţi despre drepturile lor şi modalitatea de funcţionare a justiţiei de zi cu zi, îngăduind acestora să-i înţeleagă mai bine mecanismele şi de a îmbunătăţi accesul la justiţie.