În această dimineață, la Muzeul Principia, s-a dat startul festivalului ArtFest100 transformând pentru 4 zile orașul Alba Iulia într-o uriașă galerie de artă în aer liber. În cadrul festivalului participă 100 de tineri din România, Bulgaria şi Republica Moldova, care vor realiza, în principal, picturi tematice în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Unirii.

Publicitate

Pe lângă artiștii plastici vor fi prezenți și fotografi care vor imortaliza momentele reprezentative din cadrul evenimentelor și muzicieni care vor antrena atmosfera festivalului cu piese îndrăgite de public. Printre invitații speciali ai festivalului se numără și marii pictori români Nicolae Maniu și Ovidiu Avram, care vor fi alături de tineri pentru a le împărtăși experiența lor.

În cadrul festivalului, Muzeul Principia va găzdui o expoziție personală a pictorului Ovidiu Avram. Artiștii vor lucra în spațiile dedicate din cadrul Galeriilor de Artă de la Poarta a III-a a Cetăţii, iar la Museikon, vor avea loc workshop-uri de pictură dedicate copiilor şi coordonate de persoane specializate.

În cadrul evenimentului, va fi realizat şi lansat un album de artă care va cuprinde biografia fiecărui artist, însoţită de cel puţin o lucrare reprezentativă. De asemenea, va fi realizat şi un film documentar de timp “making of” legat de activităţile desfăşurate în cadrul festivalului. Lucrările rezultate în urma atelierelor de pictură vor fi expuse în cadrul unei expoziţii care va putea fi vizitată în intervalul 12 noiembrie – 5 decembrie.

Festivalul se va încheia cu o gală caritabilă la ora18.00, în care lucrările vor fi licitate, scopul fiind realizarea unei donații către Centrul Maria Beatrice (www.mariabeatrice.ro). Această donație va contribui la finalizarea lucrărilor de construcție a celui mai mare spital de pediatrie destinat copiilor cu dizabilități din România.

Locația Galei va fi stabilită de organizatori în funcție de numărul de articipanți la Galeriile de Artă sau într-o altă locație surpriză.