Asistenţii medicali generalişti care au absolvit cursurile înainte de 2010 şi doresc să profeseze în străinătate trebuie să se întoarcă la cursuri pentru ca studiile să le fie recunoscute în toate statele Uniunii Europene. Procesul de revalorizare presupune întoarcerea în sala de studiu pentru completarea mai multor ore de practică şi a unor materii care lipseau din curriculă la momentul absolvirii.

Preşedinta Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Alba, Graţiela Indreica, a explicat că aceste cursuri nu sunt obligatorii pentru asistenții medicali care își desfășoară activitatea pe teritoriul României. Statutul profesional şi păstrarea locului de muncă nu sunt condiţionate de obţinerea diplomei recunoscute pe plan european.

Practic, de revalorizarea diplomelor au nevoie doar asistenții care doresc să lucreze în țările UE. Cursurile au rolul de a echivala pregătirea asistenților medicali generaliști din România cu standardele impuse de Uniunea Europenă și au fost solicitate de Comisia Europeană anul trecut, în momentul modificării Directivei privind recunoașterea calificărilor profesionale.

„Este greu de apreciat numărul asistenților din Alba care au absolvit și care nu au în curriculă anumite materii de studiu sau ore de practică. Putem aproxima în jur de 2.000 de persoane. Cu siguranță, cei care profesează de zeci de ani au acumulat experiență și au învățat din practică, ceea ce le-a lipsit în școală. În plus asistenții trebuie să participe anual la cursuri de formare profesională continuă. Mulți dintre cei vizați au participat la astfel de cursuri, care însă nu sunt recunoscute formal”, a explicat Grațiela Indreica.

Președinta Ordinului Asistenților Generaliști, filiala Alba, a mai explicat că celor care doresc această revalorizare li se va cere în special un portofoliu şi proiecte și că la Alba Iulia va fi organizat un centru pentru aceste cursuri, astfel încât asistenții să nu fie nevoiți să caute centre de revalorizare în alte orașe ale țării.

Potrivit datelor organizației din Alba, mai mulți asistenți medicali din județul nostru se orientează pentru posturi de muncă în țări din Uniunea Europeană, în special în Anglia, Italia și Spania. Președinta filialei Alba a Ordinului, Grațiela Indreica, a explicat că o parte dintre tinerii care urmează aceste cursuri au încă de la început intenția de a emigra în sate europene.