În ultimii ani au fost mai multe lucrări de amploare a rețelei de apă potabilă, factor ce, combinat cu rețeaua de instalații vechi din multe blocuri, a dus uneori la o modificare a culorii apei. De asemenea, în perioadele mai calde, când consumul de apă este crescut, debitul apei pe conducte în anumite porțiuni în care acestea au rămas vechi, antrenează rugina ridicând parametrul fier în apa potabilă. Cu toate acestea, DSP Alba consideră că nu există nici un motiv de îngrijorare pentru apa potabilă, rețeaua fiind permanet monitorizată.

Publicitate

”DSP Alba monitorizează permanent sursele de apă potabilă și efectuează auditul apei potabile de la rețea. Probleme deosebite la nivelul județului nu sunt, lucrurile merg bine. Există și cazuri izolate în care apa care vine la robinet poate avea o culoare ușor accentuată. Acest lucru se datorează intervențiilor pe care operatorul de apă le are la rețea,ducând la creșterea parametrului fier. Acesta dă schimbări de culoare a apei, dar acest lucru nu pune în pericol deloc sănătatea populației” a declarat Alexandru Sinea, directorul general DSP Alba.

”De asemenea este important să definim și responsabilitățile pe care le are fiecare în aprovizionare cu apă : producătorul de apă este responsabil de calitatea apei la nivelul rețelei stradale, iar ceea ce vine la robinet ține și de rețeaua interioară pe care fiecare din noi este obligat să și-o întrețină în anumite standarde. Noi facem auditul calității apei în puncte considerate cu risc și care sunt de mare interes (școli, spitale etc)” a specificat Văcaru Ileana, medic primar în igienă DSP Alba.

Chiar dacă, vizibil, apa își modifică coloritul devenind gălbuie, singura problemă este cea a aspectului : ”Fierul, cel puțin până la ora actuală, nu este considerat o substanță toxică. El este un parametru indicator, dar nu are efecte în starea de sănătate. Singura problemă pe care o pune este cea de acceptabilitate, pentru că apa care are conținut ridicat de fier devine galbenă la culoare. Aceasta a fost singura problemă de neconformitate ridicată la nivelul județului Alba” a mai explicat medicul primar igienă în cadrul DSP Alba.

”Inconvenientele sunt temporare și izolate. Noi le avem în vedere și le monitorizăm, inclusiv parametrii de calitate a apei și vă asigur că, în ultimii doi ani, nu a existat niciodată un moment în care sănătatea populației să fie pusă în pericol” a adăugat Alexandru Sinea.

Anul acesta procentul necomformităților a fost mult mai mic decât anul trecut pentru faptul că înaintea sezonului estiv s-au făcut niște spălături foarte seriose la conductele de apă, tocmai pentru a preveni ceea ce s-a întâmplat în anii precedenți.

Și la nivel de municipiu, DSP Alba afirmă că numărul de reclamații a fost mult mai mic față de anul trecut. În cazul în care parametri de calitate nu sunt respectați, DSP Alba asigură că va sista furnizarea apei până în momentul remedierii deficiențelor