Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat astăzi, la Digi24, că Guvernul va adopta iertarea parțială de dobânzi a persoanelor fizice care plătesc datoriile avute la stat.

Datornicii vor putea plăti restanțele fără să mai fie penalizați cu 0,03% pe zi sau 10,95% pe an. În schimb, penalitățile vor fi calculate la nivelul dobânzii anuale cu care se împrumută România pe piețele internaționale, adică 3%. Asta înseamnă că valorile penalităților scad cu peste 70%.

Aceeași măsură a fost deja discutată în cazul firmelor și s-a formulat deja un proiect de ordonanță de urgență: firmele care au restanțe în 30 septembrie vor putea plăti toate sumele din urmă până în 31 martie anul viitor, iar dobânzile vor putea fi achitate până la 30 iunie 2016.

De obicei, persoanele fizice care își plătesc singure taxele la ANAF sunt cele care practică meserii liberale sau care au contracte pe drepturi de autor și alte forme de încasări variabile. Și tot din rândul acestora provine majoritatea persoanelor fizice care înregistrează restanțe.

Important de știut: orice datornic poate verifica dacă se încadrează la ștergerea penalităților și dobânzilor. Pentru asta, doritorii trebuie să depună o cerere simplă la sediul ANAF din localitate.