[highlight][/highlight][highlight][/highlight]Conceptul de social media este din ce în ce mai bine conturat în ultimii ani de când există adevărate „bulevarde virtuale”, pe care fiecare poate să se informeze. A fi blogger este însă mai mult decât a avea o pagină unde să postezi poze, este un spațiu în care îți poți exprima opiniile și poți lua atitudine.

Alexandra Oancea este o veterană a blogosferei albaiuliene, deși are numai 18 ani. Cu tânăra, elevă la Colegiul Horea, Cloșca și Crișan din Alba Iulia, m-am întâlnit la un ceai de ghimbir cu miere. Am vorbit despre modul în care tinerii, asaltați zilnic de informații contradictorii, pot relaționa cu lumea din jur și își pot exprima acordul sau dezacordul față de ceea ce întâmpină zilnic.

„Am acest blog de șase ani. La momentul la care am început să scriu eram o adevărată curiozitate, eram printre cei mai tineri bloggeri. Atunci scriam lucrurile care mă încântau. Îmi place foarte mult să arunc o privire în copilăria mea, să găsesc un bilet de tren, pe care l-am folosit cu ani în urmă, o fotografie veche este o bucurie pentru mine. Blogul s-a transformat încet într-un jurnal virtual. Uneori privesc în urmă și retrăiesc stările de atunci”, a spus Alexandra.

Postările Alexandei pe blogul „Alle Oancea – reverii luminoase de dimineață albă” sunt uneori sensibile. De altfel, ea măsturisește, cu un zâmbet deschis, că acest jurnal este locul în care, deși ermetic, filtrat, ajung o parte din gândurile ei cele mai intime, dedicate poate unui confident. În cele mai multe cazuri însă tânăra vorbește despre lucrurile care o revoltă și atrage atenția asupra unor probleme cu care se confruntă toată generația sa.

„Cred că maturizarea vine, de cele mai multe ori, cu dezamăgiri. De foarte multe ori, când sunt nemulțumită, scriu. Uneori sunt revoltată de modul în care sunt promovate nonvalorile. Mă supără să văd că tinerii care învață și poate sunt olimpici la materii grele nu sunt cunoscuți. Despre ei ar trebui să se scrie mai mult, părinții și bunicii să le vadă numele în ziare. Blogul pe care eu îl scriu este și un mod de a spune ce mă deranjează. Oamenii te citesc pornind de la un link la altul și în felul acesta poate poți să schimbi ceva. Există și bloggeri de succes, care au devenit formatori de opinie și care pot impune o atitudine”, a mai explicat tânăra.

Ambițiile Alexandrei nu se îndreaptă spre o carieră în litere, ea învață pentru admiterea la Facultatea de Medicină și Farmacie din Cluj Napoca, dar este un tânăr implicat, cu atitudine socială.

De altfel, alături de alți tineri din Alba Iulia a participat la proiectul „Happy- We are from Alba Iulia”. Acesta exemplifică perfect atitudinea de implicare socială pozitivă, care poate fi în folosul tururor, al tinerilor care devin parte activă din viața cetății, pe de o parte, și pe de altă parte în folosul orașului, care crește prin astfel de proiecte de promovare.

Potrivit Wikipedia blogosfera românească este reţeaua de pagini virtuale, din toate domeniile, scrise în limba română şi cuprinde aproximativ 20.000 de bloguri, din care jumătate active. Cu siguranță cel al Alexandrei Oancea este unul dintre cele care merită citite!