Performanță de excepție pentru juniorul albaiulian George Ileana, care a obținut medalia de bronz la Campionatele Europene de Șah pentru Juniori desfășurate în perioada 5-14 septembrie, la Mamaia. Elevul Colegiului Național “Horia, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, care se pregătește sub îndrumarea marelui maestru internațional Vlad Jianu, a câștigat partida decisivă împotriva moldoveanului Ilie Martinovici.

Tânărul albaiulian a reușit să acumuleze 7 puncte din 9 partide, rezultat cu care a urcat pe podium, fiind devansat în clasamentul categoriei băieti sub 16 ani doar de Andrey Esipenko (Rusia) și Ariel Erenberg (Israel), ambii cu 7,5 puncte.

Pentru George Ileana această medalie este a doua cucerită într-o competiție internațională majoră, după cea de aur câștigată la Campionatul Mondial Școlar din 2014 din Brazilia, însă cu siguranță rezultatul de la Campionatele Europene este cel mai bun din cariera sa de până acum, nivelul competiției de la Mamaia fiind net superior unui campionat mondial școlar.

Din păcate, Mihnea Costachi, celalalt junior albaiulian care a luptat cu medalia europeană pe masă, a jucat prea riscant în ultima rundă și a fost învins de norvegianul Jesper Thybo, care a câștigat astfel titlul european. Înfrângerea din ultima rundă l-a aruncat pe Mihnea pe locul 13 din cei 86 participanți la categoria băieți sub 18 ani, un loc meritoriu, dar care nu reflectă evoluția excelentă a juniorului albaiulian din primele 8 runde ale turneului.

Aflat la debut într-un campionat european, Radu Tampea, cel mai tânăr junior albaiulian prezent la competiția de la Mamaia, a acumulat 4,5 puncte din 9 posibile la categoria băieți sub 12 ani.