Alba Iulia se poate lăuda cu cea mai spectaculoasă pistă pentru ciclism, iar urmarea firească este organizarea unei competiţii care să o facă populară în rândul iubitorilor acestui sport. Transalpina bicicliştilor va fi, în septembrie, locul de desfăşurare a primei ediţii a Mamut Bike Race, o competiție din categoria cross-country, destinată în principal sportivilor amatori, suficient de bine pregătiți în abordarea traseelor montane.

Concursul, organizat de Bicheru Cycling în colaborare cu Primăria Municipiului Alba Iulia, se va desfășura pe un singur traseu, considerat de dificultate medie, pentru bicicliști amatori, suficient de bine pregătiți în abordarea traseelor de acest tip. Traseul de concurs va fi definitivat şi anunțat cu cel puțin 3 săptămâni înainte de data concursului, până la data de 23 august 2015. Lungimea traseului de concurs este de aproximativ 30km, iar diferența de nivel pozitivă de maxim 1000m.

“Este o iniţiativă pe care am primit-o cu bucurie. Realistă, cu un scop bine determinat, acela de a pune în evidenţă printre cei pasionaţi, unul dintre cele mai frumoase trasee de ciclism din România. Organizatorii sunt localnici care, pe lângă pasiunea pe care o au, au înţeles că aşa ceva merită promovat, iar acest gen de competiţie poate arăta un alt mod de a vizita Alba Iulia. Este adevărat, e drum lung până la a ajunge să rivalizăm cu alte competiţii de acest gen, dar startul se dă onorant”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Evenimentul, programat pentru data de 12 septembrie 2015, este o competiție outdoor desfășurată în mare parte prin pădurea din apropierea municipiului Alba Iulia. Traseul va include zone de asfalt (noua pistă de biciclete), pământ, pietriș, bolovăniș și iarbă (drumuri forestiere și poteci turistice). Parcurgând traseul vei ajunge în zone de belvedere asupra orașului, cât și pe vârful Mamut (altitudine 765m), cu o excelentă panoramă spre Pietrele Ampoiței și Piatra Craivii. Desfășurarea evenimentului are loc cu plecare de la baza de agrement din zona Mamut, construită pentru a oferi albaiulienilor şi turiştilor un spaţiu amenajat pentru picnic şi recreere.

Categoriile de concurs sunt Masculin (14-18ani, 19-29ani, 30-39ani, 40+) și Feminin (14-29ani, 30+).  Se fac clasamente pentru categoriile specificate, precum și un clasament general. Se premiază primii 3 (trei) clasați la fiecare categorie. Se acordă premii în bani, diplome și medalii, precum și eventuale produse oferite de către sponsori și parteneri.