Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, a anunțat vineri, 23 octombrie, cele 14 orașe care își dispută obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Potrivit acestuia, după finalizarea procesului de depunere și analizare a documentației experții Comisiei Europene au validat candidaturile următoarelor orașe:  Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timişoara, Târgu Mureş.

Reprezentanții autorităților locale au spus că Alba Iulia poate miza pe mai multe atuuri printre care faptul că orașul nostru este un reper istoric important pentru România și un este un simbol al unității noastre naționale. Printre alte avantaje se numără și faptul că Alba Iulia deține un spațiu generos, atât pentru evenimente atât în aer liber cât și pentru acțiuni în spații acoperite. De asemenea, reprezentanții Primăriei Alba Iulia au amintit demersurile susținute din ultimii ani pentru a așeza Alba Iulia pe agenda culturală a țării noastre.

Competiția la care s-a înscris Alba Iulia are mai multe etape. Următoarea selecție, pentru lista scurtă a candidatelor se va desfășura în perioada 7-10 decembrie. Juriul care va alege candidatele ce vor rămâne în luptă va fi format din reprezentanți ai instituțiilor europene.