Festivalul „6 Continentes – O Festival”, care promovează arta şi cultura portugheză, se va desfăşura pentru prima dată anul acesta în România, la Alba Iulia, în perioada 17- 18 octombrie. Evenimentul este unul de mare amploare şi se organizează simultan 19 – 20 de țări de pe cele 6 continente (de unde și numele său) – Europa, America de Nord, America de Sud, Asia, Africa și Oceania. Pe plan mondial, se estimează că vor participa la această acţiune în jur de 70 de orașe. Vor fi organizate peste 100 de evenimente culturale şi peste 1.000 de artişti.

Potrivit organizatorilor, toate acțiunile se bazează pe voluntariat, pe sponsorizări, țelul comun fiind nu doar promovarea culturii lusofone, ci o întrepătrundere, o interacționare cu „viața” culturală a fiecărei țări participante.

„Aici, în Alba Iulia, vom avea invitați de marcă, din diverse sfere culturale, care sunt, fie portughezi ce trăiesc în România, fie persoane ce au, într-un fel sau altul, legătură cu Portugalia. Prin faptul că toate “momentele” acestui mare eveniment cultural vor fi mediatizate intens, chiar și în străinătate, orașul Alba Iulia va putea să se evidențieze ca un centru cultural important pe plan mondial. Organizatorii le urează tuturor participanților și invitaților un sfârșit de săptămână unic, prin ceea ce va aduce Festivalul „6 Continentes” pe plaiurile din „inima” țării.

„Festivalul se numește 6 Continentes pentru că se desfășoară pe cele 6 continente și, după estimările inițiatorului acestui festival, Filipe Larsen, sunt 70 de orașe în care se vor desfășura diferite evenimente, în 20 de țări. În Alba Iulia eu sper să se desfășoare chiar mai frumos decât în alte locuri”, a spus Doina Iovănel Spineanu, coordonatorul festivalului în România.

La Alba Iulia Festivalul „6 Continentes” are o agendă bogată, care cuprinde lansări de carte, o expoziție de pictură, dar și degustări de vinuri și un „duel” gastronomic între un bucătar român și unul portughez. Pe plan local partenerii acestui festival sunt Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis.

Programul festivalului

Vineri, 16 octombrie

Ora 19.00: 6 Continentes – primordios

Ora 21.00: Welcome Party

Sâmbătă, 17 octombrie

Ora 10.30: Cafe do Lisabon – o cafea cu vorbe între artiști și presă

Participare la schimbul de gardă

Ora 14.00: Vernisajul expoziției de pictură (imagini din Portugalia) cu Maria Pașc și „Contemporanii”, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Ora 15.00: Lansare de carte „Biografia lui Fernando Passoa” – Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Dialoguri culturale și proiecție film despre Portugalia cu Daniel Perdigao și Virgil Mihaiu- Universitatea „1 Decembrie 1918”

Ora 20.00: Concert Ricardo Caria

Ora 22.00: After Party

Duminică, 18 octombrie

Ora 11.00: Cafe do Lisabon – o cafea cu vorbe între artiști și presă

Ora 12.30: Show culinar fusion – fuziune culinară între bucătăria românească și portugheză – demonstrații culinare susținute de Jose Vago și Cosmin Toma

Ora 17.00: Degustare de vinuri și teatru Skepsis

Ora 19.00: Concert – Maria Șimandi și Ovidiu Pârjol – jazz brazilian

Ora 20.00: After Party