UNICEF a realizat un studiu în ţara noastră din care reiese că vârsta la care copiii încep să fumeze este de 10 ani, atât la fete cât şi la băieţi. Potrivit aceleiaşi cercetări de cele mai multe ori fumatul este asociat şi cu consumul de alcool. Medicul primar pediatru Mihaela Mânăscurtă, de la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia spune că fumatul activ, cât și cel pasiv sunt foarte dăunătoare copiilor atât pe termen lung cât și în dezvoltarea lor ca adulți.

Pediatrul a expus mai multe afecțiuni pe care copiii le pot dezvolta din cauza fumatului. Părinții pot evalua și ei istoricul medical al copiilor pentru a observa dacă copilul lor fumează sau este expus la fumat pasiv, în cazul în care chiar membrii maturi ai familiei fumează.

[box type=”red” ] „Și fumatul activ și cel pasiv sunt foarte periculoase pentru copii. Aceștia pot dezvolta afecțiuni ale aparatului respirator. Consecințele imediate presupun bronșite acute, care mai apoi devin recurente și se pot croniciza, dar și astm bronșic. La tinerii care fumează se poate observa lipsa dezvoltării somatice, acești copii sunt slabi și piperniciți. Apar și modificări psihice: irascibilitate, agitație și surmenaj. Acestea sunt simptome pe care le pot sesiza și părinții și medicii”, a spus medicul pediatru.[/box]

Problemele dezvoltate în copilărie din cauza fumatului se pot agrava la vârsta adultă.

[box type=”red” ] „S-a demonstrat științific legătura dintre fumat și cancerul bronhopulmonar. Acesta este unul dintre cancerele cu cea mai mică rată de supraviețuire, indiferent de tratament. De asemenea, s-a stabilit o legătură directă între fumat și arteriopatie obliterantă, o boală care afectează arterele membrelor inferioare sau superioare ce duce la o scădere a circulației sanguine la acest nivel. De cele mai multe ori această afecțiune apare la picioare și duce la amputări”, a mai spus Mihaela Mânăscurtă.[/box]

Potrivit medicului de la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia părinții, mai ales cei fumători trebuie să explice primii tinerilor pericolele fumatului.

[box type=”red” ]„În perioada de prebubertate și pubertate copiii își aleg modele, din păcate nu pe cele ideale. Ei se inspiră din modul de viață al părinților și al anturajului. Părinții trebuie să fie atenți atunci când fumează în preajma tinerilor, deoarece fumul de țiagară este un factor declanșator în mai multe afecțiuni și poate favoriza chiar și apariția TBC-ului, deoarece bacilul Koch se fixează mai ușor pe plămânii afectați de fumat. De aceea este bine să se fumeze în afara casei, iar fumătorul să își schimbe hainele și să se spele pe mâini și pe față după ce a fumat”, a explicat pediatrul.[/box]

Pentru prevenirea fumatului la tineri şi conştientizarea riscurilor la care se expun Direcția de Sănătate Publică Alba a derulat în şcolile şi liceele din judeţ mai multe campanii informative, adresate în special grupelor de vârstă 11-15 ani și 15-17 ani.

„Anul trecut 1651 de elevi au participat la acțiunile de informare privind riscurile fumatului desfășurate în școli din Sebeș, Blaj și Alba Iulia. Mesajele pe care medicii școlari le transmiteau tinerilor vizau prevenția la grupele de vârstă mai mici, iar la liceu mesajele erau pentru renunțare ”, a explicat și medicul Olimpia Candrea, coordonator programe de sănătate la DSP Alba.

sursa foto: dailymail.co.uk