Asociaţia SM Speromax Alba a anunţat lansarea proiectului “Scleroza multiplă, boala adultului tânăr. Recunoaşte riscurile.” Proiectul, care este derulat alături de Fundaţia Vodafone România, vizează înfiinţarea unui centru de zi şi acordarea de servicii socio-medicale specializate, din partea unei echipe de asistenţi sociali, kinetoterapeuţi şi psihologi, pe o perioadă de 12 luni, pentru 80 de pacienţi diagnosticaţi cu scleroză multiplă, în judetul Alba.

Partenerii au precizat că învestiţia Fundaţiei Vodafone România în dezvoltarea acestui proiect, în judeţul Alba, se ridică la aproximativ 42.000 euro. Proiectul are prevăzute şi acţiuni ample de informare privind problematica sclerozei multiple şi îmbunătaţirea calităţii vieţii persoanelor cu handicap, la nivel local şi naţional.

”Acesta este unul dintre cele mai importante proiecte pe care le derulăm, prin care ne propunem să sprijinim persoanele afectate de scleroză multiplă din judeţul Alba. Înca de la înfiinţare, asociaţia noastră a avut rezultate importante – spre exemplu, am ajuns în cele mai izolate colţuri ale judeţului, cum ar fi Vinţa, Valea Ţupilor sau Şugag, acolo unde se află pacienţi de scleroză multiplă. Acum, ne dorim ca, prin acţiunile noastre, chiar să îmbunătăţim viaţa acestor câteva zeci de persoane, din întregul judeţ. Vom pune la dispoziţia bolnavilor servicii socio-medicale, vom înfiinţa un centru de zi, ne vom deplasa la domiciliul pacienţilor nedeplasabili şi, în acelaşi timp, ne dorim să formăm un număr cât mai mare de specialişti în problematica sclerozei multiple, la nivel judeţean”, a spus Dragoş Zaharia, preşedintele Asociaţiei SM Speromax Alba.

“Suntem alături de Dragoş Zaharia şi de Asociaţia SM Speromax Alba încă din 2012. În fiecare an, un voluntar înscris în programul nostru ‘Voluntar de Profesie’ s-a implicat în susţinerea şi dezvoltarea proiectelor Asociaţiei Speromax, iar anul acesta le oferim şi sprijin financiar, în cadrul rundei de finanţare ‘Fondul pentru Fapte Bune’. Ne-a impresionat programul propus de Dragoş în acest an, mai ales datorită faptului că abordează problematica acestei afecţiuni, nu doar din perspectiva bolnavului, ci mai ales din perspectiva celorlalte comunităţi implicate – membrii familiilor pacienţilor diagnosticaţi cu scleroză multiplă, medici specialişti şi studenţi la Asistenţă Socială, voluntari şi membri ai societăţii civile din judeţul Alba”, a spus Angela Galeţa, director Fundatia Vodafone România.

Proiectul “Scleroza multiplă, boala adultului tânăr. Recunoaşte riscurile.” vizează înfiinţarea unui centru de zi care să ofere servicii de terapie ocupatională, servicii de kinetoterapie şi servicii de “însoţire”, în special pentru deplasarea persoanelor cu handicap locomotor. În cazul pacienţilor nedeplasabili, programul presupune crearea unei echipe interdisciplinare care să ofere asistenţă specializată la domiciliu, timp de un an de zile.  În plus, Asociaţia SM Speromax Alba are în plan şi acţiuni de instruire a unui număr cât mai mare de voluntari, cu privire la asistenţa persoanelor diagnosticate cu scleroză multiplă, precum şi realizarea unor acţiuni de informare privind modul de îngrijire a bolnavilor de scleroză multiplă, la nivel naţional.