Vineri, 23 noiembrie, a avut loc evenimentul de lansare al celui de-al zecelea an al programului ”YouthBank”, un program al Fundației Comunitare Alba. La lansare au fost prezenți tinerii din cadrul programului, directorul executiv FCA, Dorin Sava, și reprezentanți ai instituțiilor și organizaților locale.

La intrarea în al 10-lea an, programul YouthBank Alba se mândrește cu cel mai mare fond de finanțare de până acum, 40.000 lei, pus la dispoziția tuturor liceenilor din județ.

Alba Iulia pe primul loc

Programul YouthBank urmărește să responsabilizeze tinerii liceeni să încurajeze dezvoltarea unor abilități folositoare pentru carierele viitoare și să creeze un cadru în care tinerii să fie implicați activ în comunitățile în care trăiesc.

YouthBank Alba este, de câțiva ani, lider în România. În cei 10 ani de existență, a crescut mereu și fiecare an a avut un impact mai mare în rândul tinerilor decât cel precedent. Programul a evoluat și s-a diversificat pe parcurs, devenind o școală pentru tineri.

”Suntem pe primul loc nu numai pentru că avem 10 ani, dar și ca proiect de finanțare și valoare a grantului. În tot acest timp nu am pierdut nici un proiect și pentru că nu încercăm să facem mai mult, încercăm să facem mai bine. De vreo doi-trei ani, pot să spun, fără lipsă de modestie, că suntem un model. Programul YouthBank este nava amiral a fundației, pentru că, de la înființarea FCA, 90% din programe sunt destinate tinerilor și dezvoltării lor ” a declarat directorul executiv al Fundației Comunitare Alba, Dorin Sava.

Cum funcționează programul

YouthBank este un program administrat de către un grup de adolescenți, selectați și instruiți în acest scop, și urmărește constituirea, promovarea și administrarea transparentă a unui fond special destinat proiectelor implementate de către liceeni. El are 2 componente.

Prima este cea de voluntariat, echipa YouthBank. Ei fac traininguri de management de proiect, de comunicare, foud raising etc. După aceea încep să strângă resurse din comunitate, resurse pe care fundația și partenerii ei le dublează. De aici rezultă fondul YouthBank din care ei dau finanțări altor elevi de liceu.

A doua componentă este cea a beneficiarilor YouthBank. Liceeni interesați de aceesarea fondurilor și care au idei, se pot aduna în grupuri de minim 5 persoane și scrie proiecte care vor participa la un concurs anual de finanțare organizat de echipa YouthBank.

Dintre proiectele realizate în trecut de liceeni în Alba fac parte panoul profesional de cățărat din șanțurile Cetății Alba Carolina, un atelier de creație de produse specializate tradiționale, amenajarea unei baze sportive în satul Tibru, realizarea unui curs de fotografie și multe altele.

Liceeni din Alba sunt entuziaști

Dorin Sava s-a arătat foarte mulțumit de reacția tinerilor, care, a spus el : ”E super ok și câteodată nici nu reușim să le facem față. Sunt mult mai mulți decât noi, au mult mai multe idei și sunt mult mai proaspeți. Dacă nu ar fi fost așa, probabil am fi închis de mult programul.”

În ceea ce privește activitățile fundației, în ultimii trei ani, focusul principal al tinerilor liceeni a fost orientarea în carieră. Liceeni sunt tot mai interesați de proiectele prin care reușesc să înțeleagă ce li se potrivește sau ce ar mai trebui să facă pentru a ajung acolo unde vor. Chiar dacă fundația nu are experți în diferite domenii, găsește parteneri, traineri și resurse de specialitate care să vină lângă tineri și să îi ajute.

Datoriă răspunsului pozitiv, FCA a ales să se extindă în tot județul, de anul trecut.

”Chiar dacă modelul european este ca YouthBank să se adreseze doar liceenilor din localitate, noi am ales să ieșim din această paradigmă. Dacă până anul trecut am lucrat cu 12 licee și colegii din municipiul Alba Iulia, de anul trecut am ales să lucrăm cu toate liceele din județ. Suntem singurii la nivel național care avem acest lucru și ne așteptăm ca această suma de 40.000 de lei, cel mai mare fond de finanțare de până acum, să trezească interesul tinerilor și să vină proiecte foarte multe din toate liceele din Alba” a mai adăugat Dorin Sava.