Campania „Descoperă Rowmania”, iniţiată de marele campion Ivan Patzaichin, se va desfășura, pentru al treilea an consecutiv, la Alba Iulia, în perioada 25-26 iulie, în zona Podului rutier peste Mureș – Cartierul Partoș, ieșirea spre Sebeș.

Competiția de vâslit în canotci de 10+1, va avea anul acesta un format inedit, pe durata a două zile va avea practic forma unui Festival, care va cuprinde competiția clasică de vâslit, probe de fun rowing, demonstrații de vâslit, spectacol de reconstituire istorică cu daci și romani, torțe, foc de tabără, demonstrație de gătit la ceaun făcută de către daci și romani, degustare și o festivitate de premiere.

Potrivit organizatorilor „Descoperă Rowmania” este o încercare de a promova mișcarea în aer liber, de data aceasta cu ajutorul canotcii, un produs românesc care îmbină tehnicile tradiționale de construcție a bărcilor cu avantajele moderne ale ambarcațiunilor de vâșlit. Aceasta este numită de Ivan Patzaichin „o bicicletă modernă a apelor”, accesibilă și ușor de manevrat de oricine dorește să se relaxeze pe apele din apropierea localităților sau din zonele naturale mai sălbatice.

Competiția de vâslit în canotci de 10+1, în jurul căreia s-a creat un adevărat eveniment de weekend, vor intra în finala națională Descoperă Rowmania, care se va desfăşura în cadrul Festivalului Rowmania, pe 30 august, la Tulcea.

Citește și: „Piraţii din Oarda” vor reprezenta Alba Iulia la finala concursului „Descoperă Rowmania”

Program evenimentului „Descoperă Rowmania”:

rowmania

Sâmbătă, 25 iulie – zona Podului peste Mureș

16.00 – 17.00 Înscrierea participanților (echipe)

16.30 – 18.00 Demonstrație de vâslit efectuată de Ivan Patzaichin și sesiuni de antrenament

18.00 – 18.30 Stabilirea ordinii de intrare în concurs și ședința tehnică (instructaj)

18.30 – 20.30 Desfășurarea concursului de canotcă 10+1 (pe serii)

21.00 – 23.00 Spectacol de reenactment istoric cu daci și romani, torțe, foc de tabără (luptă cu daci și romani, atac al romanilor de pe podul peste Mureș)

Duminică, 26 iulie

9.00 – 10.00 Sesiuni de antrenamente (echipe)

9.00 – 10.00 Înscrieri la concursul de FUN Rowing (probe distractive de vâslit în echipă)

10.00 – 11.00 Desfășurarea concursului de canotcă 10+1, tragere la sorți (semifinale, finala)

11.00 – 12.00 Desfășurarea concursului de FUN Rowing (pe probe)

12.30 – 13.00 Festivitatea de premiere a concursului de canotcă 10+1 și a concursurilor de FUN rowing

13.00 – 15.00 Demonstrație de gătit la ceaun făcută de către daci și romani, degustare

Descoperă Rowmania Alba Iulia este un eveniment organizat de Asociația „Ivan Patzaichin – Mila 23” împreună cu Primaria Municipiului Alba Iulia, cu sprijinul: Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, Clubului Sportiv Unlimited, AQUA Carpatica, Apele Romane, Apa Nova Bucuresti şi Radio Romania.