În perioada 22-24 noiembrie 2013, Centrul Județean de Voluntariat în parteneriat cu Asociația Absolvenților din Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia,  va derula proiectul  V.I.P. – Voluntar implicat și pregătit şi primul Atelier de acest tip organizat în Alba.

Proiectul este finanțat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acțiune şi îşi doreşte să creeze un mediu sustenabil pentru 120 de  tineri care doresc să acţioneze ca voluntari. Pentru a atinge acest scop s-a elaborat un set de obiective corelate cu strategia de dezvoltare a Centrului Județean de Voluntariat Alba în ceea ce privește dezvoltarea educației nonformale și a voluntariatului în comunitate și dezvoltarea socio-profesională a tinerilor pentru o integrare în societate.

La primul atelier vor participa 20 de tineri care vor fi ajutaţi să se dezvolte personal, să se autocunoască, să dezvolte abilități noi, să construiască o echipă, să își dezvolte spiritul civic.

Sesiunile atelierului de lucru vor fi structurate astfel:

1. Exerciții de cunoaștere a membrilor grupului, Reguli și Așteptări;

2. Ce este Tineret în Acțiune, Cum se poate obține o finanțare, Care sunt Acțiunile și Sub-acțiunile Programului Tineret în Acțiune;

3. Proiectul „Voluntar Implicat și Pregătit” prezentare, scop și obiective propuse, activitățile din cadrul proiectului, beneficiari.

4. De ce să facem voluntariat și de ce este nevoie de orientarea tinerilor spre voluntariat;

5. Autocunoaștere și Inteligența Emoțională (Exerciții și discuții care se vor axa pe capitolul autocunoaștere – vor fi abordate unele tehnici de psihologie a individului precum semnificația unor forme geometrice, exerciții de imaginație și explicarea acestora etc.);

6. Dezvoltare personală și Dezvoltare de grup (Vor fi abordate discuții interactive prin care participanții vor fi stimulați să participe, mai apoi se vor face jocuri care să stimuleze creativitatea, imaginația.

7. Ce este Educația Nonformală și rolul acesteia în dezvoltarea tinerilor. Participanții vor fi puși în fața unor situații inedite asupra cărora vor trebui să găsească soluții. Vor fi abordate și jocuri individuale de stimlare a inteligenției și creativității dar și exerciții de grup cu rol de dezvoltare a abilităților de lucru în echipă. Vor fi aplicate și mai multe teste de cunoaștere a locului fiecăruia în cadrul unei echipei și a rolului pe care l-ar putea ocupa într-o echipă de voluntar (Teste Belbin, McKenzey etc.)

Următorul Atelier „V.I.P. de ALBA” va avea loc în perioada 13-15 decembrie 2013. Alte 4 ateliere vor mai avea loc în primele luni ale anului 2014, în Sebeș, Aiud și Alba Iulia.

[box type=”yellow” ]În cadrul proiectului se pot înscrie tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 şi 25 de ani. Cei care doresc acest lucru pot accesa adresa www.vip-alba.ro, unde vor găsi formularul de înscriere.[/box]