În această dimineață a avut loc lansarea cărții ”Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, 1918 – 2018, un secol în asigurarea unei practici judiciare unitare” de către judecătoarea dr. Rodica Aida Popa de la Înalta Curte de Casație și Justiție. La lansare au fost prezenți Ilie Narița, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, decanul Baroului Alba, Mihai Baco și alți reprezentanți ai justiției locale.

Volumul este o selecție a jurisprudenței  ÎCCJ , mergând chiar până în 1862, anul înființării instituției, și invită cititorul să ia contact direct cu legea prin prezentarea diferitelor spețe și a unor cauze de excepție scoase din documentele vremii și prezentate în volum. Respectând originalitatea actelor, autoarea a folosit și limba română arhaică, urmărind în paralel și evoluția limbii române din această perioadă istorică.

”Cartea nu este adresată numai celor care lucrează în mediul juridic, ci tuturor. Este o carte pe înțelesul tuturor, pentru că, prin modul cum sunt interpretate și aplicate cauzele deduse judecății, acestea fac parte din cotidianul nostru, sunt problemele cu care oamenii se confruntă în cotidianul lor. Fiecare cititor este un participant contemporan la un trecut nu foarte îndepărtat, rezonând în epocă cu înțelegerea și interpretarea dispozițiilor legale” a spus Rodica Aida Popa.

Volumul este și o invitație, pentru cititori, la un exercițiu de imaginație despre cum erau soluționate cauzele în sălile palaului de Justiție unde Înalta Curte de Casație și Justiție își avea sediul la momentul respectiv.

Cartea va fi prezentată de autoare studenților de la Facultatea de Drept din cadrul UAB miercuri, 28 noiembrie, în Aula mică a universității de la ora 10.

De asemenea, cei interesați o pot găsi în librăria ”Sadoveanu” sau online, pe site-ul www.beckshop.ro.